Ouderenorganisaties en studenten zien weinig goeds in de plannen van het kabinet voor 2015. Ook patiëntenorganisaties zijn niet te spreken over de begroting voor het komende jaar, zo blijkt uit de reacties op de Miljoenennota die dinsdag werd gepresenteerd.

2015 wordt volgens ouderenbond ANBO het vijfde jaar op rij dat de koopkracht voor ouderen met alleen een AOW of met een klein aanvullend pensioen achterloopt op werkenden. Ook de koopkrachtontwikkeling van gepensioneerde stellen komt “zwaar in de min”.

De koepel van ouderenorganisaties, CSO, voert aan dat volgens koopkrachtberekeningen van het Nibud ouderen met zorgkosten er in hun koopkracht het meest op achteruitgaan, tot wel 15 procent.

Ook patiëntenorganisaties NPCF en het Landelijk Platform GGz vinden dat de begroting voor 2015 “onredelijk veel druk legt bij mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben”. Volgens Ieder(in), een netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte, gaan patiënten er volgend jaar honderden tot duizenden euro’s op achteruit.

Gemeenten willen minder controle

De zorgverzekeraars steunen de hervorming van het zorgstelsel die op stapel staat, maar zeggen zich wel zorgen te maken over de krappe voorbereidingstijd. Op 1 januari moeten de veranderingen al in werking treden.

Gemeenten, die er volgend jaar veel taken op het gebied van werk, zorg en jeugd bij krijgen, vinden dat de rijksoverheid nu ook minder moet gaan controleren. Gemeenten moeten ook meer vrijheid krijgen om lokale belastingen te heffen, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

'Geen investeringen in onderwijs'

Studentenorganisaties zijn boos dat er geen investeringen in het onderwijs worden gedaan. "De minister wil komend jaar de basisbeurs voor studenten afschaffen, maar investeert zelf geen euro extra in het hoger onderwijs'', aldus de Landelijke Studenten Vakbond LSVb.

Positieve reacties zijn er ook. Zo zijn het Rode Kruis en hulporganisatie Cordaid blij met het extra geld dat voor noodhulp is vrijgemaakt. Partos, de branchevereniging voor Internationale Samenwerking, tekent aan dat het kabinet heeft besloten om de koppeling tussen het bruto nationaal product en de hoogte van ontwikkelingshulp los te laten. Dat baart zorgen voor de toekomst, aldus Partos.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl